lørdag 1. oktober 2022

Vi dro på Studietur til Sverige. Første stopp Zornmuseet i Mora,

Når Kunstnergruppa Taiga er på studie tur er det naturlig å ta første rast i et typisk Taiga-landskap.

Mora i Sverige ble første stopp, på Anders Zorn museet. 

Anders Zorn Født 1860 i Mora, vokste opp hos besteforeldrene i Mora. Han var student ved  Kunstakademiet 1875-81 i Stockholm. Han møter Emma Lamm, gifter seg med henne i 1885. De drar på mange utenlandsopphold. Anders dør i 1920, Zorn museet åpnet i 1939, og Emma i 1942.


Et knippe typiske Zorn bilder, Emma var ofte modell. Ellers vet vi at han var en mann som var glad i kvinner. 


Han var opptatt av å kultur/interiør og folk i fine nasjonaldrakter

Morsomt å se bilde av han står ute å maler. Mange litt spesielle komposisjoner, funker bra

Akvarellene hans var fantastisk flott utført.

Det første huset er tydelig under restaurering, ant. tjenerbolig. Dette malte huset var Zorn sitt hjem og atelier, det sto ferdig i 1910. Bygget er inspirert av lokale bygnings tradisjoner, engelsk Arts &Craft og forestillinger om vikingetidens arkitektur. Zorngården var som et nav i Dalarnas kulturliv, der de treftes Carl og Karin Larson, Prins Eugen , Erik -Axel Karlfeldt. Der diskuterte de, hadde konserter og store fester. De samlet både på kunst og kunsthåndverk, som savner motstykke i Sverige (ref. reklame info.)
Vi skulle gjerne ha vært inne i huset men vi var der for seint på dagen, alle omvisningene var fulle.

 
             Fantastisk mange flotte korpusarbeider og smykker av alle slag. Imponerende samling.
 
Enda to vakre bilder jeg måtte ta med av Zorn

Et fantastisk flott museum og hyggelig kafe. Det ligger midt i byen, Mora

Del 2
Etter en overnatting i Mora på Hotel Fridheim, kjørte vi sørover. Vi passerte mange hyggelige små landsbyer i rødt på vår veg ned til Leksand, og som her pyntet fest/mai-stang mange steder.


Kom til Rättvik, som ble første stopp, denne dagen. Dalarna har en rød hest som sitt symbol, mens Rättvik sin hest er grå, med helt annen dekor. Mine Taiga venninner Ingema og Ragnhild.

Der var det en flott hem-sløyd-butikk, hvor vi fant litt av hvert.
 
Park i byen

Vi kom over en spesiell utstilling,  i Rättviks Kunsthall. Det var polsk/svenske Aleksandra Jarosz Laszlo som hadde utstilling.
Hennes bilder handler om myten om kvinnen sett fra et feministisk perspektiv. Hvordan hun ønsker å vise kvinnens rolle, hvordan hun har blitt tolket og misforstått i ulike kulturer.  Metamorfose het utstillingen og hun ønsket å vise arven fra gammel folketro, bruke de overnaturlige hendelser som middel og magi i bildene sine for å skape fram et nytt visuelt leksikon, skriver hun om sine egne arbeider.
  
Dette heter" "Nothing breaks like a heart" olje på kanvas

Svært spesielle bilder. Bildene er store ca 1m x 1,5 m


Tittel "Den sørgende moren"

Et stort fint galleri

En utstilling som  fikk mange tanker og assosiasjoner i gang i mitt hode. 


En serie portretter, kvinner fra ulike land
En fin utstilling vi like godt også dro vi videre. Leksand En Herregård måtte de være fint å overnatte på, vi bestilte kvelden før på nettet. Det ble  Korstäppans Herregård i Leksand, en vakker bygning. Et sted som absolutt var verdt et besøk. 

Forsiden på Herregården

Vi fikk Bernadotte rommet, som besto av to rom og bad.

Et trivelig og standsmessig rom

Det var stor flott hage, altaner og mange fine stuer osv. hvor man kunne slappe av med noe kaldt.

Leksand by var ikke så veldig spennende, men den hadde mang fine røde hus.
Stranda lå like ved Herregården, men vi valgte å dra opp til Tällberg, et fint sted ved Silan sjøen, 
nord for Leksand
kveldsola i motlys over Siljan sjøen

Et idyllisk sted

jenter på tur

Ragnhild koser seg i sola, før vi dro til Herregården og spiste middag og hygget oss.


Et hyggelig turiststed med mange spisesteder, overnatting og butikker o.l.

Dagen etter var det herlig frokost i spisestua, før vi dro videre

Et hyggelig sted å overnatte.

Del 3: hjemover, med noen avstikker.

Vi  dro til østsiden av Siljansjøen, til et veldig kjent stoff-trykker verksted, Jobs stofftrykk. Et fascinerende sted som har vært der i  mange år og er et vell renommert firma. 
Fin trapp inn til verkstedet.

Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef. Det er et museum som viser hennes kunst og en stor samling av folkekunst, knipplinger og folkedrakter. Der var det stengt, men det lå vakkert til.  


Neste stopp i Dala -Floda

Dala-Floda, man må kjøre av hovedveien også kommer var til denne idyllisk rød perle i landskapet, med uendret stil og atmosfære som minner om gamle dager.

Fantastisk mange fine hus. 

mange fine hager


Fine hus og hager, dette er et overnattingssted, men var ikke åpent i august. 

overgrodde, men frodig og flott område.

 
Näs i Dalarna. For de som ikke har lest Selma Lagerløf sin bok Jerusalem , skjønner man ikke hva jeg har i tankene. Jeg har lest boka og det var litt av en opplevelse å se det vakre landskapet og bygninger.
Selma Lagerløf skrev ned denne historien, som er en sann historie fra Dalarne, om det lille bygdesamfunnet Näs, på slutten av 1800 tallet. Den gang nesten hele bygda ble omvendt og folk dro mann av huse. De som solgte alt de hadde og dro til Jerusalem. En fantastisk fortelling om hva religion kan gjøre med folk. Den er vakkert skrevet, men akk så trist. Jeg så for meg Ingmars-gården, hvor hovedpersonen kommer fra. Hvor generasjon har slitt og bygget opp gården, også selges alt på auksjon til en spottpris til oppkjøpere, for nesten alle skulle jo dra av sted. En bok jeg absolutt anbefaler å lese. 


Vi leste i en informasjonsbrosjyre om at det skulle være: 
Dala-Järna Konstgård. (E9) En utstilling med høyklassisk 1900-talls svensk kunst og tre-fugle museum. 
      Vi fant fram og en mann kom og åpnet for oss. Vi fikk ikke ta bilder av den utstillingen som var av svenske kunstnere, den var i privat eie. Mannen forsto vi var interessert og viste oss rund.

Her har vi mannen, som er kunstneren Tomas Holst,"Wikipedia) som forteller om galleriet og sine bilder, konas bilder (som også er kunstner) og samlingene sine.

Et fantastisk flotte galleriet som han og kona har bygget opp/om, fra låve til galleri.


Ikke bare for han, men for  kona Margot Holst (Wikipedia) som også er billedkunstner. Her ser vi inngangen til hennes utstilling i fjøset, som var lekkert og stilfullt utført med fargeglade bilder. Morsomt at Tomas viste oss rund og fortalte. Han hadde samlet på Dalahester i tre, fra han var ungdom. Den samlingen hadde han solgt til Dalarne museum i Falun, men verdensrekorden på miniatyr har han beholdt selv.


Den fantastisk store samlingen med tre-fugler, utrolig mange og flotte fugler i tre, nydelig montert. Fantastisk opplevelse.
Takk til Tomas for morsom og fin omvisning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar