mandag 13. mars 2017

2. Birgitta av VadstenaDen Hellige Birgitta
 En av middelalderens mest fascinerende skikkelser i Skandinavia.Laget av Ingema HoffDen Hellige Birgitta.

En av middelalderens mest fascinerende skikkelser i Skandinavia.
Birgitta Birgersdatter ble trolig født i 1303 på Finsta i Sverige. Hennes familie var av Sveriges ypperste adel, og var nær beslektet med kongefamilien. Kongene på den tiden var Magnus Eriksson og Håkon (6.) Magnusson av Norge og Sverige.

Birgitta var en from og dypt troende kristen. Hun var også en begavet politiker, som deltok i det politiske spill på høyeste plan, og var dronning Blankas rådgiver. Birgitta var også sterkt engasjert i sosialt arbeid og diakoni. Hun tok seg av fattige, syke og fikk mange prostituerte ut av elendigheten, for så å gi de et anstendig liv.  Hennes arbeid skulle etterhvert gjøre henne til et forbilde både i hjemlandet og ute.

Som ung drømte hun om å gå i kloster, men hun ble giftet bort med Ulf Gudmarsson allerede som 13-14 åring. De fikk 8 barn, deriblant Katarina som fulgte i morens fotspor. Dette til tross om hun en gang skal ha uttalt at «hun heller ville dø enn å inngå ekteskap» så fikk hun et tilsynelatende godt ekteskap. Da ektemannen døde, tok hun avgjørelsen, og hun bestemte seg for å vie resten av sitt liv til bot og bønn. Birgitta hadde allerede som barn sine første åpenbaringer fra Kristus, og det skal ha blitt nedskrevet hele 700 visjoner av hennes skriftefedre.  Visjonen; «Du skal være min brud og talerør, du skal høre og se åndelige ting, og min ånd skal bli hos deg like til døden», ble avgjørende for hennes liv.

Birgitta ble aldri nonne, men de siste 30 år av sitt liv brukte Birgitta på sitt arbeid med å opprette en ny klosterorden. Etter flere besøk hos paven ble hennes regel for en ny klosterorden godkjent.  Grunnleggelsen av Vadstena Kloster i Sverige var det viktigste engasjementet for henne. Klosteret sto først ferdig 14 år etter hennes død. Klosteret er i drift den dag i dag.

Birgitta døde i Roma i 1373, kort tid etter hjemkomsten fra sin valfart til Jerusalem. I 1391 ble hun formelt kanonisert av paven, som den første i Norden. Hellig Birgitta er utnevnt av Pave Paulus den 2. til en av Europas tre kvinnelige skytshelgener.
                                                                                                                                              
Tekst: Ingema Hoff
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar