mandag 13. mars 2017

4. Leonora Christina Ulfeldt, forfatter og prinsesse av Danmark, 1600 Tallet


Leonora Christina Ulfeldt
Prinsesse av Danmark, forfatter 1600tallet


 
Dansk kongsdatter og politisk forfatter i politisk strid.
Leonora Christina født 1621, hun var datter av Christian Kvart og Kirsten Munk. Allerede som 9- åring ble hun forlovet med Corfitz Ulfeldt, og giftet seg med ham som 15-åring. Corfitz Ulfeldt var stattholder i København, og sammen foretok de flere reiser i Europa.

Ekteskapet skal ha vært meget lykkelig og de fikk til sammen minst 15 barn!
Etter faren, Christian 4. død, brøt motsetningsforholdet til Fredrik den 3. og hans kone Sophie Amalie ut i full blomst, og spesielt fordi Leonora ble betraktet som farens yndlingsdatter. Leonora hadde fylt rollen som rikets førstedame med sin verdighet og ynde, samtidig som hun var både begavet, politisk interessert og også kunstnerisk.

Leonora og Corfitz flyktet til Sverige, og etter flere år dro hun tilbake til København for å søke forsoning med Fredrik den 3. men ble utvist. Deretter fulgte hun med Corfitz Ulfeldt da han sluttet seg til svenskene og rykket inn Danmark i 1657. Ulfeldt ble anklaget for høyforæderi og Leonora som forsvarte sin mann ble medskyldig.  De ble begge arrestert, og Leonora ble utlevert til Danmark, og ble fengslet i «Blå Tårn» på Kongens slott. Leonora Christina ble holdt fanget i hele 22 år. Det var her hun skrev sin franske selvbiografi, og senere Jammers Minde, skildring fra sitt fengselsopphold, dedikert til sine barn.

Dorothea Engelbrettsdatter skal ha uttalt: Det hviler en mørk skygge over kongehuset, en skamflekk det ikke er lett å vaske bort så lenge kongens yndlingsdatter, hun som en gang kjørte i triumf gjennom byens gater, sitter innesperret i det Blå Tårn. Som en fugl i bur sitter kongsdatteren der, med sine stekkede vinger bare et steinkast fra den kongelige residens.

Det sies at Dronning Sophie Amalie var Leonora’s erkefiende nr.1, og at det var hun som fikk Leonora innesperret i det Blå Tårn.

Da dronning Sophie Amalie døde ble Leonora Christina løslatt i 1685. Hun flyttet senere til Birgittinerordenens kloster i Maribo, hvor hun døde i 1698.

                                                                                                                               
Tekst av: Ingema HoffIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar